Hälsocenter

Vill du ha stöd och inspiration till livsstilsförändringar inom mat, motion, återhämtning och sömn? Till oss är du som behöver lite extra hjälp och motivation välkommen. Vi finns som stöd för att förbättra din fysiska, psykiska, sociala och existentiella hälsa.

Hälsocenter i Tranås är ett samverkansarbete mellan Tranås kommun, region Jönköpings län, vårdcentralerna i kommunen och en mängd olika lokala organisationer, aktörer och föreningar. Vi på Hälsocenter i Tranås bidrar till ditt välmående. Vårt fokus ligger på dig och att hela du ska må bra. Hos oss får du verktyg och coachning i att ta steg mot vanor som fungerar och balanserar din vardag och som får dig att må bra.

Ditt sätt att leva har stor betydelse för din hälsa och din livskvalitet. När du behöver eller vill förändra olika levnadsvanor finns vi här som stöd!

Vi kan bland annat stötta och coacha dig i:

 • Att komma igång med träning och mer vardagsmotion.
 • Förbättra dina matvanor.
 • Hitta en bra och långvarig balans i vardagen.
 • Hitta en social gemenskap med föreningar, ideella organisationer och självhjälpsgrupper.

På Hälsocenter erbjuder vi dig möjligheten att delta i olika aktiviteter, träning, samtal eller annat som passar just dig.

Hur söker jag mig till Hälsocenter?

Du kan vända dig till Hälsocenter i Tranås om du har ett FaR-recept.

Fysisk aktivitet på recepet (FaR)

Ett FaR-recept får man via vårdpersonal såsom fysioterapeuter, läkare, kuratorer, sjuksköterskor och arbetsterapeuter. Kontakta Bra Liv Tranås vårdcentral eller vårdcentralen Tranan för mer information om FaR.

Dans för hälsa

3 april och 12 juni kl. 16:00 på Kulturskolan.
En forskningsbaserad insats, läs mer på www.dansforhalsa.se  Länk till annan webbplats.

Dans för Hälsa vänder sig till vuxna kvinnor. Fysisk aktivitet är en väl känd och effektiv strategi för att stärka psykisk hälsa. Men ibland är det svårt att komma igång eller finna modet att vara med i en grupp om man känner sig osäker. Dans för Hälsa har fått en stor spridning över landet. En anledning till det är troligen den kravlösa socialt inkluderande atmosfären. Alla välkomnas, oavsett tidigare erfarenhet, en frizon utan prestation. Dans är en populär och efterfrågad aktivitet vilket kan bidra till att det är lättare att hitta motivation över tid. Syftet med dansen är att öka den psykiska hälsan och förebygga stressrelaterade besvär.

Dans för Hälsa vänder sig till vuxna kvinnor som har återkommande besvär med:

 • Stress
 • Höga krav på sig själv
 • Trötthet, sömnbesvär
 • Nedstämdhet, oro
 • Magbesvär
 • Ont i huvudet/nacken/ryggen

Dans för Hälsas Nyckelfaktorer:

 • Rörelseglädje
 • Resurser
 • Kravlöshet
 • Gemenskap

Cirkelträning och spinning

Tisdagar kl. 13:30-14:30, start vecka 8.
Ett träningspass där vi kombinerar cirkelträning och spinning. Vi tränar utefter vår egen förmåga för att öka vårt välbefinnande. Tillsammans ser vi till helheten med Nåbara och Hållbara Mål.

Samarbete med Jenny Leion-Welin och Hållbar Hälsa Länk till annan webbplats.

Logga Hållbar Hälsa, mindre

Stavgång

Tisdagar 23/1, 30/1, 6/2 kl. 13:30-14:30
Vi träffas och promenerar tillsammans.

Boxning

Måndagar kl. 17:30-19:00
Samarbete med Tranås boxningsgym

Må bra med kultur

Ta del av olika kulturaktiviteter tillsammans med andra.

Övriga aktiviteter

Hälsosamma matvanor, samtalscafé, coahande samtal mm. Vi försöker skräddarsy våra aktiviter efter deltagarnas behov och uppdaterar vårt program löpande.

Hitta till Hälsocenter i Tranås

Hälsocenter i Tranås hittar du nu centralt i Badhotellets konferansavdelning. Ingången är den gröna entrén. Det finns parkering mittemot entrén och några meter bort finns ICA samt en grusparkering för allmänheten. Kom ihåg att använda p-skiva.

Kontakt

Hälsocenter i Tranås

E-post: halsocenter@tranas.se
Telefon: 0140-681 00

Öppettider

Tisdagar 07:30 - 16:30
Onsdagar 07:00 - 18:00

Adress

Ågatan 18, 573 31, Tranås

Senast publicerad: