Hannes Falebrant, Philip Du Rietz, John Apsey, Jesper Vestgöte Dreber och Simon Falebrant kom nyligen hem från sin Kenyaresa.

Kenyaresa gav elever livserfarenhet och nya perspektiv

Ännu en gång har fem elever i årskurs 3 från Barn- och fritidsprogrammet fått chansen att åka till Kenya för att göra sin APL (arbetsplatsförlagt lärande). För första gången bestod gruppen av enbart killar.

Sedan 2012 har samarbetet mellan Barn- och fritidsprogrammet och New Life Mission och deras verksamhet i Kenya varit i gång. Bidrag från Universitets- och högskolerådet gör det möjligt för skolan att år efter år skicka i väg elever på vad som troligtvis blir ett av deras livs största äventyr.

Under läsåret 2024/2025 får två grupper möjlighet att resa till Afrika för att främst få arbeta med barn på olika sätt. Den första, bestående av John Apsey, Philip Du Rietz, Hannes Falebrant, Simon Falebrant och Jesper Vestgöte Dreber, har varit i väg under cirka fem veckor och kom nyligen tillbaka till Sverige. Under alla de år som elever fått chansen att göra denna resa har det aldrig tidigare varit en grupp med enbart killar.

– Många på plats var förvånade att vi har valt att läsa det program vi gör, det är nämligen ovanligt att männen i Kenya ens tar hand om sina egna barn, säger Hannes.

– Och de var chockade över att vi kunde diska, tillägger Simon.

Men att killarna har valt rätt program råder det inga tvivel om. De har bland annat hjälpt till under lektioner i skolan samt bedrivit simlektioner, och alla tycker de att relationen med barnen har varit det mest givande med resan.

– Vi fick ett jättebra bemötande och de var så glada över att ha oss där. Det är ju för barnens skull vi är på plats, så deras omdöme är viktigast, säger Hannes och får medhåll av gruppen.

Gruppen bodde under största delen av sin vistelse i ett volontärboende i Ongata Rongai utanför Nairobi, vägg i vägg med Annikki och Karl Erik Hagström som är operativ ledare samt ordförande för New Life Mission. Något som givetvis var en trygghet. Utöver de tidigare nämnda arbetsuppgifterna hjälpte killarna till där de kunde göra nytta, bland annat i köket och på barnhemmet där de lekte med barnen. De fick också i uppgift att måla en lokal där kvinnor som tillverkar väskor, så kallades life bags, håller till. Killarna fick även möjlighet att träffa Massajer, Kenyas ursprungsbefolkning, och höra om deras historia samt åka på safari.

Det som skiljer Kenya mest från Sverige tycker gänget är människorna. De beskriver personerna som de fått möta under resan som omtänksamma, observanta och välkomnande.

– De var glada och sociala, man blev alltid bemött med ett leende, säger Jesper.

Resan och upplevelsen i Kenya har gett killarna livserfarenhet och personlig utveckling som de tidigare inte hade kunnat föreställa sig. De alla tycker att ledarskapsförmågan har förbättrats efter att ha behövt anpassa sig efter olika situationer och människor. En annan känsla de tar med sig hem är tacksamhet.

– Jag är 100 gånger mer tacksam nu för det jag har här hemma än jag var innan. Jag önskar att fler fick chansen att åka på en sådan här resa, avslutar Philip.