Efter krisövningarna: "En stor eloge till personalen"

Under Beredskapsveckan har det genomförts krisövningar på en förskola och en skola i Tranås kommun. Spännande, tyckte både personal och barn.

Hur agerar vi vid en kris? Vad gör vi om elen slutar fungera och om vattnet är kontaminerat? Det fick barnen på Ängaryds förskola och Gripenbergs skola testa på under varsin heldag med krisövning.

Tranås kommuns beredskapssamordnare Jon Forsärla är tillsammans med kostchef Markus Ekvall initiativtagare till krisövningen.

– En liknande övning gjordes på en skola i Jönköping förra hösten. Vi tyckte att det lät intressant och ville testa det även här. Jag ser det som lärorikt att faktiskt göra det i praktiken och inte bara prata om det, säger Jon och fortsätter:

– Grunden är att kommunens samhällsviktiga verksamheter alltid ska fungera tillfredsställande, även vid större samhällsstörningar.

Kostenheten lagade som vanligt lunch till eleverna på Gripenbergs skola, men på ett lite annorlunda sätt. Utomhus och på nyinköpta stekhällar, som ska kunna användas vid krissituationer men även under friluftsdagar. Det blev pyttipanna som barnen åt med glädje.

Markus Ekvall och Jon Forsärla är initiativtagare till veckans krisövningar på Gripenbergs skola och Ängaryds förskola.

Efter maten stannade flera elever till i det dunkla ljuset i skolans korridorer för att berätta om hur de upplevde dagen.

– Det är roligt. Men jag skulle inte vilja att det var så här varje dag. Det skulle vara jobbigt, sa en elev.

– Jag tycker att det är bra att vi får möjlighet att öva, ifall det skulle hända något på riktigt, sa en annan.

På Ängayds förskola skedde övningen tidigare i veckan, i en något mindre tappning. Där var det Holavedsgymnasiets Restaurang- och livsmedelsprogram som såg till att förse barnen med lunch, som även den tillagades utomhus.

Under övningen upptäckte personal på förskolan bland annat saker som saknades och behöver uppdateras i de befintliga krislådorna.

– Genom resultatet vi fick ser vi att det är viktigt att genomföra sådana här övningar för att medvetandegöra personal, se hur vi klarar av olika situationer och identifiera förbättringsåtgärder, säger biträdande rektor Annika Enell.

Båda övningarna kommer i efterhand att utvärderas, men initiativtagarna är nöjda. Det har varit två lärorika dagar för samtliga inblandade.

– En stor eloge till personalen på Ängaryds förskola och Gripensbergs skola som varit fantastiska. Positiva och lösningsinriktade, vilket är en nyckelfaktor i krishantering, säger Jon Forsärla.

Jon Forsärla och Markus Ekvall hoppas nu att konceptet sprids vidare i kommunorganisationen och att krisövningar kan genomföras i andra verksamheter framåt.

Läs mer om Beredskapsveckan här.

Nystekt pyttipanna gick hem hos barnen på Gripenbergs skola.

Dricksvatten fick hämtas i dunkar från ett släp som ställts upp utanför skolan.