En del av juniorambassadörerna som har i uppdrag att sprida kunskap om EU.

Holavedsgymnasiet är en certifierad ambassadörsskola

Elever och lärare på Samhällsvetenskapsprogrammet fick under föregående läsår visa att Holavedsgymnasiet har vad som krävs för att vara en av Europaparlamentets ambassadörsskolor. Uppdraget klarades med bravur, och skolan är nu certifierad.

När Holavedsgymnasiet under läsåret 2023/2024 hade sitt provår för Europaparlamentets ambassadörsskoleprogram (EPAS) fick skolans juniorambassadörer, som är en grupp elever från Samhällsvetenskapsprogrammets samhällsinriktning, i uppdrag att sprida EU-kunskap till sina skolkamrater. De startade med att skapa en utställning där man lyfte Sachapristagare genom åren. Under Öppet hus, då allmänheten är inbjudna att besöka skolan, hade en EU-hörna i studiehallen kommit på plats. Där informerades det om kommande EU-val och besökarna kunde göra både en frågesport och en valkompass.

En av juniorambassadörerna, Arvid Andersson, besökte under våren Bryssel för att delta på ett event inför det stundande EU-valet. Där fick han träffa andra politiskt intresserade ungdomar och diskutera viktiga ämnen.
Det genomfördes också ett skolval på Holavedsgymnasiet, där skolans elever fick öva på hur det går till att rösta. Juniorambassadörerna fick ställa i ordning lokalen, agera röstmottagare samt räkna de cirka 500 rösterna.

– Vi anordnar skolval för att minska tröskeln till att gå att rösta, något som är viktigt för demokratin, säger läraren Catarina Månsson.

Nyligen reste hon till Stockholm där hon fick ta emot ett certifikat som säger att Holavedsgymnasiet är en av Europaparlamentets godkända ambassadörsskolor.

För juniorambassadörerna fortsätter nu arbetet med att sprida kunskap om EU. Först ut är en julkalender som gruppen tagit fram. Fram till och med 13 december presenteras luckor i form av frågor vid skolans EU-hörn. Bland de rätta svaren dras varje dag en vinnare.

Europaparlamentets ambassadörsskoleprogram (EPAS) syftar till att öka elevernas kunskaper om EU:s parlamentariska demokrati, Europaparlamentets roll och EU:s värdegrund. Syftet är också att uppmuntra eleverna att aktivt delta i EU:s demokratiska processer. I de 27 medlemsländerna finns i dag cirka 2 000 skolor som är anslutna till nätverket EPAS. I Sverige är det cirka 100 högstadie- och gymnasieskolor, och Holavedsgymnasiet är nu en av dem.

Läs nyhetsartikeln: Inför EU-valet - juniorambassadörer lyfter vikten av att rösta
Läs nyhetsartiklen: Det politiska intresset tog Arvid till Bryssel
Läs nyhetsartikeln: Juniorambassadörer sprider kunskap om EU

Nu är Holavedsgymnasiet en av Europaparlamentets certifierade ambassadörsskolor. Catarina Månsson (mitten) tillsammans med Jessica Rosencrantz, EU-minister och Per Johansson, chef för Europaparlamentets kontor i Sverige.