Fordon och transport, FT

Vill du läsa en modern yrkesutbildning med nära samarbete med branschen? I så fall är Fordons- och transportprogrammet något för dig. Programmet bjuder på mängder av möjligheter för dig som är intresserad av bilar – och är dessutom en bra grund för andra praktiskt krävande yrken.

Efter din examen från Fordons- och transportprogrammet kan du direkt börja arbeta som fordonstekniker. 

Vill du läsa vidare efter gymnasiet ger en gymnasieexamen från programmet dig behörighet till vidare studier på yrkeshögskola. Grundläggande behörighet för de som vill studera vidare till universitet/högskolan ingår i alla yrkesprogram. Elever har möjlighet att välja bort kurser som ingår i grundläggande behörighet och kan då fortfarande nå en yrkesexamen. För att få en så bred utbildning som möjligt kan du dessutom använda ditt individuella val till att utöka antalet kurser inom programmets karaktär eller lägga till ytterligare behörighet för vidare studier.

För grundläggande behörighet till universitet/högskola krävs godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk 2+3 samt engelska 6.

Inriktning Personbil

På Holavedsgymansiet erbjuder vi inriktningen Personbil, där du som elev får lära dig grunderna för att arbeta med service och underhåll av personbilar samt lättare transportfordon. Under utbildningen kommer du bland annat att få lära dig om el- och hybridteknik, karosseri, inredning, bromsar och andra mekaniska delar. Utöver detta får du möjlighet att lära dig de moderna system som används inom branschen.

Inom utbildningen strävar vi efter sammanhängande block i yrkeskurserna där vi varvar teoretisk undervisning med praktiskt arbete i vår egen verkstad.

På Holavedsgymnasiet arbetar vi med egna datasystem, bilar från Volvo samt system från Bosch och Mekonomen för att göra dig så välutrustad som möjligt inför arbetslivet som fordonstekniker.

Som en del av din utbildning på Fordons- och transportprogrammet gör du minst 15 veckors arbetsplasförlagt lärande (APL) på lokala företag.

Här kan du läsa mer om APL på Holavedsgymnasiet.

Gymnasiegemensamma ämnen 900p

Engelska nivå 1, 100p
Engelska nivå 2, 100p
Historia nivå 1a1, 50p
Idrott och hälsa nivå 1, 100p
Matematik nivå 1a, 100p
Naturkunskap nivå 1a1, 50p
Religionskunskap nivå 1, 50p
Samhällskunskap nivå 1a1, 50p
Svenska / Svenska som andraspråk nivå 1, 100p
Svenska / Svenska som andraspråk nivå 2, 100p
Svenska / Svenska som andraspråk nivå 3, 100p

Programgemensamma ämnen 400p

Fordon och transport nivå 1, 200p
Fordon och transport nivå 2, 200p

Inriktningar

Personbil, 400p
Personbilar – service och underhållsteknik nivå 1, 200p
Personbilar – service och underhållsteknik nivå 2, 200p

Programfördjupning (under uppbyggnad)

Individuellt val 200p

Oavsett vilket program du går väljer du 200 poäng inom ditt individuella val. Detta val gör det möjligt för dig att skräddasy din utbildning så den passar dig. Du kan välja kurser som ger dig utökad behörighet eller som du känner att du vill läsa. För mer information om vilka kurser som erbjuds inom ramen för ditt individuella val kan du kontakta programmets studie- och yrkesvägledare.

Gymnasiearbete 100p

Gymnasiearbete är en kurs där du fördjupar dig inom ett område inom din valda utbildning. Denna kurs ses som ett examensarbete och är ett krav för att få din gymnasieexamen.

Arbetsplatsförlagt lärande, APL, 15 veckor

Trepartssamarbete med Skobes Bil och Volvo Cars

2018 startades det upp ett trepartsamarbete mellan Holavedsgymnasiet, Skobes Bil och Volvo Cars i Göteborg. Endast tio skolor har fått detta erbjudande i Sverige. För våra elever är det en stor fördel att få information om aktuell teknik och våra lärare erbjuds samma utbildning som Volvo Cars egna fordonstekniker får. På Holavedsgymnasiets Fordons- och transportprogramm finns det bilar av senaste modeller med tillhörande datasystem.

Kontakt

Programansvarig

Mattias Rooth
E-post: mattias.rooth@tranas.se
Telefon: 0140-685 35

Studie- och yrkesvägledare

Britt-Marie Rolf
E-post: britt-marie.rolf@tranas.se
Telefon: 0140-685 12

Senast publicerad: