Öppna förskolan i Stoeryd - med fokus på integration

Två gånger i veckan välkomnas föräldrar med barn i åldern 0–6 år till Öppna förskolan på Beckhemsvägen i Stoeryd. Platsen har kommit att betyda mycket för många.

Maria Lundgren är förskollärare och arbetar sedan tio år tillbaka på Tallbackens förskola, som är belägen i Stoeryd. När Tranås kommun sökte en person som ville vara med och starta en Öppna förskola i området var det Maria som fick den 20 procentiga tjänsten. Verksamheten har nu varit i gång i 1,5 år. Men det var till läsåret 2023/2024 som kommunen blev beviljad medel, i form av statsbidrag, för ett samverkansprojekt mellan Barn- och utbildningsförvaltningen, Vux, Familjeverksamheten och Arbetsmarknad integration. Projektets fokus är integration.

Med verksamheten önskar kommunen knyta kontakt med familjer i området och ge dem möjlighet att komma till en mötesplats där de kan utöka sitt sociala närverk, träna svenska och få mer kunskap om det svenska samhället och specifikt Tranås.

– Syftet är att stötta utrikesfödda och hjälpa dem in i samhället, och på sikt även in på arbetsmarknaden, säger Maria.

På tisdags- och torsdagseftermiddagar välkomnas föräldrar och barn till lokalen, som är två sammanslagna lägenheter som har anpassats för ändamålet. Förutom Maria finns också tolken Fatima på plats, vars kunskaper är till mycket stor hjälp då det finns språkbarriärer.

– Fatima är jätteviktig. Jag pratar ju alltid svenska med besökarna, och hon finns där vid min sida och stöttar upp. Det fungerar verkligen bra.

Räddningstjänsten och stadsbiblioteket har varit på besök under tematräffarna.

Varannan vecka är det tematräffar på Öppna förskolan. Då bjuds representanter från olika samhällsfunktioner in för att ge nyttig information kring diverse ämnen. Bland annat har räddningstjänsten visat hur man ska agera vid ett luftvägsstopp, stadsbiblioteket har pratat om språkutveckling och vikten av att läsa och folktandvården har berättat om tandhälsa. Flera av kommunens avdelningar har också varit på plats. Bland annat kultur och fritid som informerade om utbudet av fritidsaktiviteter samt familjeverksamheten som ibland är med och svarar på frågor som rör familjeliv.

Då och då kommer en SFI-lärare på besök till verksamheten för att hjälpa deltagarna med det svenska språket. De får då själva säga vad de önskar lära sig mer av.

Maria säger att hon märker att Öppna förskolan är viktig för föräldrarna, att den gör skillnad för de som deltar. Kontaktnätet vidgas och de får ett socialt sammanhang när de kommer till mötesplatsen.

En av mammorna säger att hon går till Öppna förskolan så ofta hon har möjlighet. Hon har bott i Tranås i fem år och uppskattar att komma ut från hemmet och få ett miljöombyte.

– Både Maria och Fatima är jättesnälla, och det känns verkligen bra att barnen får komma hit och leka på en trygg och säker plats, säger hon.

Hon avslutar:

– Det är också roligt att träffa andra föräldrar.