VA-taxa - för år 2024

Den 13 november 2023 beslutade kommunfullmäktige att godkänna föreslagen VA-taxa för Tranås kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning, rörande år 2024. Kommunfullmäktiges beslut har diarienummer KS 2023/475, § 220.

För att VA-verksamhetens intäkter ska ligga i balans med kostnaderna för år 2024 krävs en taxehöjning av brukningsavgiften med ca 18 %. Brukningsavgiften består av en fast avgift och en rörlig avgift. I den reviderade VA-taxan för år 2024 höjs endast den fasta avgiftsdelen.

Den fasta delen av Tranås kommuns brukningsavgift har inför år 2024 byggts om helt utifrån rekommendationer från branschorganisationen Svenskt Vatten om hur en fast avgift ska vara uppbyggd.

Den nya taxans uppbyggnad

Tidigare år har brukningsavgiften bestått av en fast avgift i form av en mätaravgift och en rörlig avgift. Storleken på mätaravgiften har varit baserad på vattenmätarens storlek och den rörliga avgiften var baserad på förbrukad mängd vatten.

I den förändrade brukningsavgiften, som träder i kraft 1 januari 2024, har den fasta avgiften delats upp i en grundavgift och en kapacitetsavgift. Den rörliga avgiften är densamma som tidigare år. Grundavgiften kommer belasta samtliga fastigheter lika mycket och baseras på antal mätställen. Kapacitetsavgiften kommer att baseras på vilken typ av mätaruppsättning fastigheten har samt på mätaruppsättningens kapacitet.

Syftet med denna omstrukturering av brukningsavgiften är bland annat att göra taxan mer rättvis utifrån nyttan respektive fastighet har av vattentjänsterna.

Förändringar för småhus/villor med 1-2 boendeenheter

För småhus och villor innebär den omstrukturerade fasta avgiften att en grundavgift införs men att kapacitetsavgiften sänks.

Förändringar för verksamheter, flerfamiljshus och övrigt
För verksamheter, flerfamiljshus och övriga medför den omstrukturerade fasta avgiften att en grundavgift införs och att kapacitetsavgiften från och med år 2024 kommer att beräknas mer rättvis utifrån nyttan fastigheten har av vatten­tjänsterna.

Räkneexempel

Nedan följer förklarande exempel över vad taxehöjning för år 2024 innebär för ett typhus A och ett typhus B. Priserna som anges i exemplen är beräknade inklusive moms.

  • Typhus A, avser fastighet med friliggande enbostadshus, tomtyta
    800 m². Fastigheten är ansluten till vatten, spill- och dagvatten. Vattenförbrukning 150 m³/år, med en vattenmätare av typen
    Q3 4- QN 2,5.

För ett typhus A höjs brukningsavgiften från 9 378 kr/år, inklusive moms, till 10 397,50 kr/år, inklusive moms. Detta innebär att brukningsavgiften för ett typhus A höjs med 1 019,50 kr/år, inklusive moms.

  • Typhus B, avser flerbostadshus som är anslutet till dricksvatten, spillvatten och dagvatten. 15 lägenheter, tomtyta 800 m², vattenförbrukning 2 000 m³/år. Två stycken parallellkopplade vattenmätare av typen Q3 4- QN 2,5.

För ett typhus B höjs brukningsavgiften från 58 961 kr/år, inklusive moms, till 76 800 kr/år, inklusive moms. Detta innebär att brukningsavgiften för ett typhus B höjs med 17 839 kr/år, inklusive moms.

Taxan finns i följande dokument VA taxa 2024 Pdf, 348.8 kB..

Orsaker till att taxan behöver höjas

Mot bakgrund av de senaste årens höga inflation, där kostnaderna för VA-kollektivet har ökat rejält samt att VA-kollektivet står inför stora investerings­behov nu och i framtiden, behöver taxan höjas under den kommande perioden.

Reinvesteringarna i den befintliga infrastrukturen, det vill säga ledningar och verk, måste öka. Det ställs nya hårdare krav på avlopps­reningen från tillståndsmyndighet vilket medför behov av nyinvesteringar. Utöver detta tillkommer även kostnader med anledning av ändrade klimatförhållanden, exempelvis skyfall och framtida försäkringskostnader.

Svenskt Vatten har i tidigare årsrapporter pekat på att VA-taxan i Sverige behöver höjas på grund av ökade kostnader för utsliten infrastruktur, höjda miljökrav och klimatförändringar. Nyligen flaggade Svenskt Vatten för att avgifterna för vatten och avlopp i hela VA-Sverige behöver fördubblas under de kommande 20 åren, för att klara de enorma investeringar som väntar.