Per Lorentzon (till vänster), driftansvarig på Norraby återvinningscentral och snart även ansvarig för driften av återvinningsstationerna. Hans Johansson (till höger), avfallschef.

Kommunerna tar över insamlingen av hushållens förpackningsavfall

Den 1 januari 2024 tar Tranås kommun över insamlingen av förpackningar för att skapa ett mer effektivt återvinningssystem och bidra till Sveriges klimatmål. Producenterna ansvarar även fortsättningsvis för att återvinna förpackningarna.

Sveriges kommuner tar över ansvaret för insamlingen av förpackningar från producentansvarsorganisationerna, till följd av ett regeringsbeslut. Genom att samla ansvaret för insamling av mat- och restavfall, förpackningar och tidningar kan hanteringen effektiviseras. På sikt kommer det möjliggöra bättre service och ökad återvinning, som kan bidra till att Sverige når klimat- och miljömålen.

- Vi jobbar hårt för en smidig övergång så att förändringen ska märkas så lite som möjligt. Alla bör fortfarande sortera sina förpackningar och ta dem till en återvinningsstation eller att man har möjlighet sortera fastighetsnära i flerfamiljshus. Den stora vinsten ligger i att vi skapar ett mer effektivt system som underlättar ökad återvinning, säger Hans Johansson, avfallschef.

Förändringen innebär att Tranås kommun tar över återvinningsstationerna som idag ägs av Förpackningsinsamlingen, (FTI). De insamlade förpackningarna lämnas sedan över till producenterna för vidare transport och återvinning.

Producentansvaret innebär att de som sätter en förpackning på marknaden ska ansvara för och bekosta insamling och återvinning av den. Producenterna ska alltså ersätta kommunen för sådana kostnader.

- För att informera invånarna och uppmuntra alla att sortera mer och bättre går vi under våren ut med en kampanj på temat ”Och återvinnaren är du”. Alla vinner på att återvinna, eftersom det leder till minskad miljö- och klimatpåverkan. Vi behöver särskilt bli bättre på att sortera ut plast, som ofta slängs i soporna, säger Håkan Karlsson, avfallsstrateg.

Steg 2 gör det enklare att återvinna
Regeringen har också beslutat att alla kommuner senast 1 januari 2027 ska införa fastighetsnära insamling.

- Det innebär att alla hushåll i Tranås kommun kommer att kunna lämna sina förpackningar nära sitt hem. Det ger en ökad service till medborgarna vilket förväntas öka återvinningen. Erfarenheter från kommuner som redan har infört detta visar att det leder till att mängden förpackningar i avfallet kan halveras. Det innebär en stor vinst för miljön, säger Håkan Karlsson, avfallsstrateg.

Kommunerna ska även samla in matavfall från 1 januari 2024. Kravet gäller för alla hushåll och verksamheter i hela EU. Matavfallet blir till energi i form av biogas och näring i form av biogödsel. Biogas kan användas som fordonsbränsle för bilar, bussar och lastbilar och biogödsel kan användas för att ge näring till åkrar precis som vanligt gödsel. Detta är något som Tranås kommun gjort sedan flera år tillbaka genom den gröna påsen.

Kort om förändringarna

Från och med 1 januari 2024 tar kommunerna över ansvaret för insamlingen av förpackningsavfall från hushåll samt från verksamheter som har avfallshantering som är samlokaliserad med hushåll och som har anmält att man vill ha kommunal insamling. Förändringarna gäller förpackningar av papper och kartong, plast, metall, färgat och ofärgat glas, och övrigt förpackningsmaterial. Fastighetsnära insamling av det vanliga förpackningsavfallet ska var infört för alla hushåll senast 1 januari 2027. För övrigt förpackningsmaterial, som trä- keramik och textilförpackningar, räcker det med insamling på kommunens återvinningscentraler.

Kontakt

Håkan Karlsson
Avfallsstrateg, VA- & avfallsavdelningen
Telefon: 0140-688 58
E-post: hakan.karlsson@tranas.se

Hans Johansson
Avfallschef
Telefon: 0140-683 54
E-post: hans.johansson@tranas.se