Halkbekämpning och snöröjning i Tranås kommun

Innan och under julhelgen har vädret bjudit på stora snömängder, pendlande temperaturer och tidvis regn. Detta har medfört att snöröjningen och halkbekämpningen har varit utmanande för samhällsbyggnadsförvaltningens gatuverksamhet. Nu visar väderleksrapporten på att det kan komma ännu mer snö kommande dagar och därför vill samhällsbyggnadsförvaltningen informera om läget.

Väderleksrapporten de kommade dagarna visar att det kommer komma både snö, regn och varierande temperaturer från minus till plus. Utifrån dessa rapporter och nuvarnade status på vägnätet förbereder och planerar gatuverksamheten i Tranås kommun insatser för att skapa så bra förutsättningar vi bara kan i rådande väderlek. Vi följer väderprognosen löpande och ser i dagsläget att det kommer snöa rikligt natten mot torsdag.

Enligt gatuverksamhetens vinterväghållningsrutiner innebär detta att resurser för att röja huvudgator och cykelbanor startar när det kommit ca 3 cm snö. Övriga resurser kommer kallas ut efter att snöfallet är slut, alternativt när ca 7 cm har ansamlats. Efter snöfallet förväntas temperaturen stiga till plusgrader, vilket kommer resultera i att de nuvarande isiga vägarna moddas upp till slask. Detta har gatuverksamheten en beredskap för och kommer då gå ut och röja samtliga vägar som är drabbade. Under tiden isen och snön smälter kommande dygn kommer gatuverksamheten ha uppsikt över de förväntade hala vägarna och halkbekämpa dessa med grus, i väntan på att kunna skrapa av allt, när väderleken tillåter.

Kontakt: Avdelningschef Mikael Åhman 0140-683 24 alternativt gatapark@tranas.se