Fotbollcup skapar sammanhållning

Under vecka 20 arrangerar Norrskolan en fotbollscup för elever i årskurs 1–5. Det är ett återkommande koncept som uppskattas av både vuxna och barn.

Redan vid 8-tiden på måndagen kickade den efterlängtade turneringen i gång på skolgårdens fotbollsplan. Lagen består av elever från de olika årskullarna, något deltagarna själva tycker är bra.

– Det är kul med blandade lag från olika klasser. Det blir jämnt och man får lära känna nya kompisar, säger Elmin, 12, som dagen till ära är med i laget AC Milan.

På fritiden spelar Elmin fotboll i Tranås FF, något han gjort i många år. Det gör även Tala, 12, som under turneringen tillhör laget Manchester City. Hon tycker det är roligt att få utöva sitt fritidsintresse på skoltid. Men hon ser också en annan fördel med fotbollscupen.

– Det är ju bra att de som kanske inte har råd att spela på fritiden får göra det nu, säger hon.

Tala och Elmin tycker det är roligt att få spela fotboll på skoltid.

Malena Weigel är en av fyra personer som sköter planeringen kring Norrskolans fotbollscup, som nu arrangeras för tredje året i rad. Huvudsyftet är sammanhållning.

– Vi vill skapa en tydlig ”vi-känsla”. Eleverna är bra på att peppa varandra, det är fint att se.

Redan innan cupen har lagen gruppvis fått träffas för att lära känna varandra samt prata ihop sig om lagnamn, målvakt och kaptensrollen. Fredrik Hallgren och Victor Wallin, som även de varit med i planeringen, agerar domare och har varit runt i klasserna för att prata om regler och hur man är en schysst spelare. Deltagandet är frivilligt och i år har cirka 150 elever valt att vara med och spela.

På fredag spelas finalen och ett lag ska utses till vinnare. Men enligt Malena är den allra viktigaste utmärkelsen Fair play-priset, som går till en eller flera individer som har utmärkt sig på ett positivt sätt - både på plan och i klassrummet.

Medaljer och fina priser kommer att delas ut, men vad det blir är hemligt fram till prisutdelningen.

– Flera företag har ställt upp som sponsorer, vilket vi är tacksamma och jätteglada över, säger Malena.