Fritid

En meningsfull fritid bidrar till en ökad fysisk, psykisk och social hälsa. Genom att röra på oss mår vi bättre i kropp och sinne. En god fysisk hälsa minskar ångest och stress. Man blir piggare, starkare och kan sova bättre. Fritidsaktiviteter i grupp kan bidra till ett sammanhang och en gemenskap. Att vara ute i naturen främjar välmåendet och kan ha en lugnande effekt.

Inom kultur- och fritidsförvaltningen finns flera enheter inom området fritid. Det finns en simhall, idrottshallar och en ishall.

Tranås kommun är en friluftskommun med stora möjligheter till en aktiv fritid i naturen. Det finns naturreservat, badplatser, vandringsleder, parker, utomhusgym med mera. Varje år samordnar kultur och fritid fritidsaktiviteter. Nedan presenteras exempel på aktiviteter inom fritid som tangerar området folkhälsa.

För detaljer och mer information om de olika aktiviteterna besök kommunens evenemangskalender:
Tranås kommuns evenemangskalender

Fritidsaktiviteter som ordnas i kommunen vänder sig både till barn, unga och vuxna. Öppna ytor så som utegym och vandringsleder kan alla ta del av.

Exempel på aktiviteter

  • Idrottskolan för barn, ordnas tillsammans med förningslivet och ger barn möjlighet att testa på 12 olika idrotter.
  • Idrott för alla-dagen, låter alla åldrar testa på 25 olika idrotter en dag på anläggningen Bredstorp.
  • Allmänhetens åkning, allmänheten har möjlighet att åka skridskor i ishallen och på bandyplan. Under jul-och sportlov kan man låna utrustning.
  • X-rundan, digital tipspromenad för alla åldrar.
  • Sommarkul, ett sommarprogram riktat till barn och unga.

Idrottsskolan 65+

Idrottsskolan 65+, ordnas tillsammans med föreningslivet och ger alla som är 65+ möjlighet att testa på 12 olika idrotter. Idrottskolan 65+ uppmanar till aktiv rörelse och social samvaro. Idrottsskolan är ett samarbete mellan deltagande föreningar, Tranås kommun och RF - SISU Småland

I Tranås kommun finns det flera grönområden, parker och motionsspår. Under vinterhalvåret finns skidspår vid Örsbäcken i Tranås och vid Aggas friluftsgård i Sommen. Det finns även ett spår för mountainbike som utgår från Örsbäcken. Mountainbikespåret går genom Illernreservatet och är 7 kilometer långt. Välkommen ut i naturen!

Parker i Tranås stad

Det finns flera parker och grönområden i Tranås. I parkerna kan man njuta av naturen samtidigt som man umgås eller äter en god picknick.

Östanåparken ligger i Tranås stadskärna och i parken hittar du lekplats, utegym, discgolf och grillplats. I centrala Tranås finns även Ekmarkspark med vackra planteringar och Svartån som ringlar genom parken. Det finns även en stor gräsytan intill stadshuset.

Motionsspår med belysning

Elljusspåret i Illernreservatet
I Illernreservatet finns flera elljusspår med sträckorna 2,5 kilometer och 8,5 kilometer. Lamporna är tända mellan kl. 06.00—22.00 alla dagar i veckan. Du kan ta dig till Illernreservatets leder från flera håll. Antingen via Örsbäcken, via Bredstorps IP, via Rås gård eller via Älmås.

Aggas friluftsgård
Aggas friluftsgård ligger i Sommen och har elljusspår och under vinterhalvåret skidspår. Sträckningen med elljusspår mäter 2,8 kilometer och lamporna tänds kl. 6.00 och släcks kl. 22.00.

Örsbäckens elljusspår
Elljusspåret i Örsbäcken ligger i anslutning till Illernreservatet och är 8,5 kilometer långt. Det finns också andra leder där du kan springa 3, 5, 7 och 10 kilometer.

Stoeryds elljusspår
Stoeryds elljusspår ligger strax norr om Tranås tätort. Spåret är 2,5 kilometer långt. Lamporna tänds kl. 6.00 och släcks kl. 22.00.

Tranås simhall är en plats för alla att njuta, leka, träna och umgås. På simhallen finns ett café, ett gym, bastu och bubbelpool. En plats för både psykiskt och fysiskt välbefinnande.

Exempel på aktiviteter som erbjuds på simhallen

  • Vattenträning, skonsamt för muskler och leder.
  • Vattenträningsgrupper, så som cirkelträning, klassisk vattenträning, vattentabata, fartfylld dansanta.
  • Motionssim.
  • Mil-simmet.
  • Familjebad.

Kontakt

Kultur & fritid

E-post: kultur-fritid@tranas.se
Telefon: 0140-681 00

Senast publicerad: