Kultur

Kulturaktiviteter bidrar till en bättre psykisk, social och extentiell hälsa. Kultur har förmågan att främja social inkludering och samhörighet. Skapande och kreativa aktiviteter kan bidra till ett bättre psykiskt mående. Kulturformer som dans och musik kan främja välbefinnande och öka livskvaliteten. Aktiviteter som läsning bidrar till en sänkt stressnivå, större empati och kritiskt tänkande. Med kultur kan vi skapa mötesplatser och delaktighet.

Inom kultur- och fritidsförvaltningen finns flera enheter inom området kultur. Det finns bibliotek, museum, kulturskola och fritidsgård. Varje år ordnas en mängd olika kulturprogram av kultur och fritid. Nedan presenteras exempel på aktiviteter inom kultur som tangerar området folkhälsa.

För detaljer och mer information om de olika aktiviteterna besök kommunens evenemangskalender:
Tranås kommuns evenemangskalender

På Tranås stadsbibliotek har man fri tillgång till litteratur i olika former och på olika språk. För att låna registrerar man sig som låntagare och kan låna så mycket man vill, helt gratis. Biblioteket är en öppen plats där alla får vistas utan krav. På biblioteket finns tillgång till gratis wifi, utlåning av datorer och digital hjälp från bibliotekspersonalen. Biblioteket har olika avdelningar för möten, lek och läsning med mera. Biblioteket har en tyst avdelning där man kan studera eller läsa i lugn och ro.

Förutom att biblioteket är en öppen plats för alla, erbjuds också en rad aktiviteter. Nedan följer några exempel på vad man kan göra på biblioteket:

 • Delta på författarbesök och föreläsningar
 • Gå med i en bokcirkel
 • Varje sommar och vinter ordnas bokutmaningen "Sommarboken" och "Vinterboken" där alla åldrar kan delta och få en bok som pris.
 • Språkträff, där man fikar, träffar andra och pratar svenska
 • Gå på sagostunder och pyssla

Hälsopåse

Hälsopåse är en påse som biblioteket och Hälsocenter satt ihop. Det finns 5 påsar att låna hem. Påsarna innehåller olika litteratur och enklare redskap med mera, för att inspirera till en hälsosammare livsstil. Från mat, till träning, till själslig utveckling. Hälsopåsarna går att låna som ett vanligt bibliotekeslån, allt som behövs är ett lånekort.

 • Eriksbergs museum är kommunens skol- och pälsmuseum som visar upp Tranås historia. Museet har även tillfälliga utställningar. Museet erbjuder också vernissage och föreläsningar.
 • Kulturavdelningen på kultur & fritid ordnar olika kulturaktiviteter året runt, i egen regi och tillsammans med förenings- och näringsliv. Traditionella firande, föreläsningar, musik- och teaterprogram är några exempel.

Må bra med kultur

Må bra med kultur är ett program särksilt utformat med den psykiska och sociala hälsan i åtanke. Inom programmet kan man ta del av stadsvandringar i Tranås, visningar på Eriksbergs museum och Tranås stadshus, samt Shared Reading-tillfälle. En Shared Reading-grupp är en typ av bokcirkel som möts i en trygg miljö kring en kort, inspirerande text de inte läst förut.

Kulturskolan i Tranås har barn och unga som målgrupp i sin ordinarie verksamhet med dans, musik, teater och bild. Verksamheten främjar den psykiska och sociala hälsan, såväl som den fysiska. Förutom barn och unga ordnar Kulturskolan en rad aktiviteter för flera åldrar och specifikt för vuxna med folkhälsa i åtanke. Nedan följer exempel på aktiviteter som främst riktar sig till andra målgrupper än barn och unga.

 • Funkisfabriken, verksamhet med unga med någon funktionsnedsättning
 • Estetisk verksamhet för dig på SFI
 • Föreställningar och framträdande, som alla är välkomna att titta på
 • Vuxenkurs i instrument

Dans för hälsa

Dans för Hälsa är en särskild satsning på Kulturskolan som vänder sig till vuxna kvinnor. Fysisk aktivitet är en väl känd och effektiv strategi för att stärka psykisk hälsa. Men ibland är det svårt att komma igång eller finna modet att vara med i en grupp om man känner sig osäker. Dans för Hälsa har fått en stor spridning över landet. En anledning till det är troligen den kravlösa socialt inkluderande atmosfären. Alla välkomnas, oavsett tidigare erfarenhet, en frizon utan prestation. Dans är en populär och efterfrågad aktivitet vilket kan bidra till att det är lättare att hitta motivation över tid. Syftet med dansen är att öka den psykiska hälsan och förebygga stressrelaterade besvär.

 • Fritidsgården i Tranås heter Epic och vänder sig till årskurs 6-17 år. På Epic kan man chilla med andra i en inkluderande miljö, det finns också möjlighet att dansa, sjunga, pyssla och spela tv-spel.
 • Ungdomsverksamheten ordnar också aktiviteter utanför lokalerna på Epic, bland annat lovaktiviteter utomhus och håller i aktiviteter i olika idrottshallar i Tranås.

Kontakt

Kultur & fritid

E-post: kultur-fritid@tranas.se
Telefon: 0140-681 00

Senast publicerad: