Matavfall och gröna påsen

I Tranås kommun samlar vi in matavfall med gröna påsen. Lägg gröna påsen i den vanliga soptunnan så blir dina matrester till biogas och biogödsel.

Samla in matavfall med gröna påsen

Fruktskal, kaffesump, kött- och fiskben och andra matrester slänger du i gröna påsen. När påsen är full knyter du ihop den med dubbelknut och slänger i den vanliga soptunnan tillsammans med andra hushållssopor.

Sortera rätt med gröna påsen

Det här får du lägga i gröna påsen:

  • Frukt och grönt – skal, skrutt, kärnor, grönsaker och frukt som blivit för gammalt.
  • Matrester – tillagade eller råa rester som blivit över.
  • Te och kaffe – kaffe, te, filter och sump.
  • Ben och skal – fisk- och köttben, fiskrens, skal från skaldjur och ägg.
  • Matfett – smör, olja, margarin, kokosfett, ost och mejeriprodukter. Använd miljötratten för att ta hand om större mängder matfett.

Det här får du inte lägga i gröna påsen:

  • Tobak – cigarettfimpar och snus.
  • Krukväxter – växter med rotklump, jord, grus, kattsand och hundbajs.
  • Servetter och papper – hushålls- och toalettpapper, papp, blöjor, bindor och tamponger.
  • Läkemedel – mediciner ska lämnas till apotek.

Egen kompost

Du kan kompostera ditt matavfall istället för att använda gröna påsen. Du måste kompostera i en skadedjurssäker behållare och ha möjlighet att använda kompostjorden i din trädgård.

Anmäl till bygg- och miljöförvaltningen att du har en egen kökskompost genom att fylla i och skicka in blanketten Anmälan om kompostering av avfall.

Frågor och svar om gröna påsen

Du bor i villa eller fritidshus

Knyt en grön påse på handtaget till soptunnan. Chauffören lämnar en ny rulle vid nästa tömning. Kom ihåg att ta bort påsen från tunnan när du har fått en ny rulle.

Du ingår i en avfallskrets

Knyt en grön påse på handtaget till soptunnan. Chauffören delar ut en rulle per knuten påse. Ni kan också utse någon i kretsen som hämtar en kartong med rullar på återvinningscentralen i Norraby.

Du bor i lägenhet

Kontakta fastighetsägaren. Fastighetsägare ansvarar för att dela ut påsar till sina boende.

Hämta påsar på Norraby återvinningscentral

Fastighetsägare, verksamheter och privatpersoner kan alltid hämta påsar på återvinningscentralen vid Norraby.

Startpaket med gröna påsar och påshållare finns att hämta på servicekontoret Tranås Direkt eller på Norraby återvinningscentral.

Släng inte torrt papper i gröna påsen. Kladdigt papper, som har använts vid matlagning, måltid, eller för att torka ur vasken med, går bra att lägga i gröna påsen. Då innehåller pappret värdefull energi.

Kommunen delar ut korgar för gröna påsen. Korgarna saknar lock för att minska risken för dålig lukt och för att vatten ska kunna avdunsta. Byt påsen oftare om du får problem med dålig lukt eller flugor. Om du vill kan du skaffa dig en egen påshållare i valfritt utförande.

Lägg matavfall endast i de gröna påsar som du fått av kommunen. Övrigt hushållsavfall kan du lägga i påsar med vilken färg som helst, utom grön. Har du en grön påse som har en annan nyans än den kommunala gröna påsen kan du lägga brännbart i den, men undvik helst att använda den till sopor.

Den gröna påsen är mindre än vanliga soppåsar och har annorlunda handtag. På så sätt minskar risken att påsen används till annat än matavfall.

Det finns bara en storlek på de gröna påsarna som delas ut till hushållen.

Verksamheter, till exempel restaurangkök, kan hämta ut 70-liters säckar på återvinningscentralen. De stora säckarna får fyllas med max 10 kg matavfall.

Kontakt

VA- och avfallsavdelningen

E-post: vaavfall@tranas.se

Avfallsstrateg
Telefon: 0140-688 58

Bygg- och miljöförvaltningen

E-post: bm@tranas.se
Telefon: 0140-681 51

Servicekontoret Tranås direkt

E-post: tranasdirekt@tranas.se
Telefon: 0140-687 90

Adress
Storgatan 39 B
573 32 Tranås

Öppettider
Måndag–fredag: 10.00–18.00
Lördag: 10.00–14.00

Senast publicerad: