Digitala ritningar

Många av Tranås kommuns bygglovsritningar finns i digitalt format och är tillgängliga i vårt digitala ritningsarkiv.

I vårt ritningsarkiv kan du själv söka och ladda ner digitaliserade handlingar. Det digitala ritningsarkivet är under uppbyggnad och det saknas vissa äldre ritningar, som ännu inte är digitaliserade, samt nyare ritningar, som ännu inte är överförda till arkivet. Kontakta bygg- och miljöförvaltningen vid frågor eller om du misstänker att det saknas ritningar för den fastighet du söker ritningar på.

Du når det digitala ritningsarkivet genom att klicka länken längre ner på sidan.

Instruktioner

I ritningsarkivet kan du hitta handlingar för bygglovsärenden som har skannats och finns digitalt. För att kunna söka i vårt arkiv behöver du ha fastighetsbeteckningen för den fastighet du vill söka på.

När du först öppnar ritningsarkivet eller trycker på ”Byt fastighetsbeteckning” i verktygsfältet dyker en sökruta upp. När du börjar skriva in fastighetsbeteckningen i textrutan kommer du märka att den ger förslag. Den behöver bara tre tecken och du kan sedan scrolla ner i listan för att hitta fastighetsbeteckningen du är intresserad av. Detta gör att du inte behöver veta exakt vad fastighetsbeteckningen är utan bara hur den börjar.

När du ser fastigheten i listan du vill söka på trycker du först på den i listan för att välja den och därefter på ”OK”. Du måste göra detta även om du själv skriver in hela fastighetsbeteckningen. Listan visar alla fastigheter vars namn innehåller det som står i sökrutan, så även om du skrivit in hela fastighetsbeteckningen korrekt kan flera andra fastigheter också dyka upp. Om det är många kan du behöva utöka listan genom att trycka på pilen nedåt tills fastigheten du letar efter syns.

Om fastigheten du söker på inte syns i listan kan det finnas flera anledningar till det. Kontrollera att stavningen är korrekt, olika fastigheter kan stava namn på olika sätt, som till exempel Gustaf och Gustav. Du får inte heller några sökträffar om det inte finns några handlingar inskannade för fastigheten.

Klicka på en rad för att se ritningen, gå tillbaka till listan genom att klicka på krysset i högra hörnet. Klicka på ”visa miniatyrer” för att förhandsvisa ritningarna i listan.

Om du vill skicka eller skriva ut ritningar får du först markera de ritningar i listan som man vill ha. Sedan trycker man på ”Skicka e-post” eller ”utskrift” (för att spara ned filen som .pdf kan man välja alternativet ”utskrift” och sedan välja ”spara som PDF” i dialogrutan som kommer upp).

För att göra en ny sökning trycker man på knappen ”Byt fastighetsbeteckning”.

Kontakt

Avdelning

E-post: bm@tranas.se
Telefon: 0140-681 51

Senast publicerad: