Brandsäkerhet i hemmet

Ha brandvarnare i din bostad så blir du varnad tidigt ifall det börjar brinna. Med brandsläckare och brandfilt kan du släcka mindre bränder och begränsa olyckan.

Brandvarnare

Testa din brandvarnare regelbundet, minst en gång per år. Byt samtidigt batterier för att försäkra dig om att den fungerar ett år till.

  • Placera brandvarnaren i taket, minst 50 centimeter från en vägg.
  • Ha minst en brandvarnare per våningsplan och helst en utanför dörren till varje sovrum.
  • Använd gärna brandvarnare som kan kommunicera med varandra så varnar även de på övervåningen om det brinner på nedervåningen.
  • Sätt inte brandvarnare där den riskerar att ge falsklarm, till exempel i kök och badrum.

Brandsläckare

I hemmet är det lämpligt att ha en pulversläckare för att kunna släcka mindre bränder tidigt. Pulversläckare släcker snabbt och är enkla att hantera, även om du är ovan. Pulversläckaren bör vara på minst 6 kilo och klassad för A och B. Då klarar den troligtvis alla typer av bränder som kan uppstå i ditt hem.

Kontrollera brandsläckaren regelbundet och följ tillverkarens anvisningar om skötsel och service. Om du har använt släckaren ska du lämna in den för kontroll och påfyllning.

Brandfilt

Med en brandfilt kan du släcka små bränder som med god marginal täcks av filtens storlek. Det kan vara bränder i kläder, i grytor, eller i en liten del av en möbel. Ha minst en brandfilt per våningsplan.

Kontakt

Säkerhetscentrum

E-post: raddning@tranas.se
Telefon: 0140-681 00

Senast publicerad: